Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmeliğin Uygulanması Hakkında Genelge
T.C.
BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI
Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü
06/07/2011
Sayı : ……………./12978
Konu : Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmeliğin Uygulanması Hk.
………………………… VALİLİĞİNE
GENELGE 2011/2
“Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik ” 3194 sayılı İmar Kanununun 44.maddesinin (I) numaralı fıkrasının (e) bendi ile 180 sayılı Bayındırlık ve İskân Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 30/A maddesi uyarınca Bakanlığımızca hazırlanarak 16/12/2010 tarihli ve 27787 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Uygulamaya yönelik bazı tereddütlerin giderilmesi için aşağıda belirtilen açıklamalara ihtiyaç duyulmuştur.
1- Yönetmeliğin, yapı ruhsatına tâbi tüm yapıların, tek parselde bir bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 m2 yi geçmeyen yapılar hariç, bir yapı müteahhidinin sorumluluğu altında inşa edilmesine, her yapı müteahhidin Bakanlığımızdan bir yapı müteahhidi yetki belgesi numarası almasına, yetki belgesi numarasının yapı ruhsatında, yapı kullanma izin belgesinde ve yapım işleri sözleşmelerinde kullanılmasına ilişkin hükmü 01.01.2012 tarihinde yürürlüğe girecektir. Her ne kadar uygulama 01.01.2012 tarihinden itibaren başlayacak olsa dahi Bakanlığımızca yürütülmekte olan yazılım çalışmasının tamamlanmasını ve donanımsal ihtiyaçların karşılanmasını müteakip ihtiyari olarak 01.01.2012 tarihinden önce de yetki belgesi numarası verilmeye başlanabilecektir. Bu hususta Bakanlığımız internet sayfasında ayrıca duyuru yapılacaktır.
Bu nedenle süreç tamamlanmadan yapılacak başvuruların Bayındırlık ve İskân Müdürlüklerince geri çevrilmeden kabul edilmesi, yazılım tamamlandığının Bakanlığımızca duyurulması sonrasında, yapılan başvuruların müracaat sırasına göre Müdürlüklerce elektronik ortama aktarılarak, yetki belgesi numarası verilmesi ve bu hususun başvuru sahiplerine bildirilmesi gerekmektedir.
2- Ruhsat düzenlemeye yetkili idarelerce, aynı zamanda yapı sahibi olmayan yapı müteahhitlerinin inşa edilen yapı ile ilgili vergi ve sigorta prim borcu olması nedeniyle yapı kullanma izni düzenlenemeyen yapılara 3194 sayılı İmar Kanununun 5940 sayılı Kanunla değiştirilen 28. maddesi onuncu fıkrası kapsamında düzenlenen yapı kullanma izin belgesinin bir örneğinin, yapı müteahhitlerinin kayıtlarına işlenmek ve değerlendirilmek üzere Bakanlık merkez teşkilatı yerine Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerine gönderilmesi, Müdürlüklerin 01.01.2012 tarihinden sonra vergi veya sigorta prim borçları ödenmeden verilen yapı kullanma izin belgelerine dair bilgileri, yapı müteahhitlerinin kayıtlarına işlemeleri ve değerlendirme sonuçlarını Kanunun 42. maddesinin son fıkrası gereği işlem yapmak üzere elektronik ortamdan Bakanlığa iletmeleri zorunludur.
Ayrıca yapı ruhsatında yapım işini yükümlenen yapı müteahhidinin bilgileri ve imzası olmamasına rağmen, idarede yer alan ruhsat dosyasında, söz konusu yapıya ilişkin olarak bir yapı müteahhidi ile imzalanmış yapım sözleşmesinin bir örneği bulunan yapılarda, yapım faaliyetlerine ait vergi ve sigorta prim borçlarının yapı müteahhidi tarafından ödenmemiş olması halinde de yapı kullanma izin belgesi düzenlenmesi işlemlerinin İmar Kanunu’nun 28. maddesinin onuncu fıkrası kapsamında gerçekleştirilmesi mümkündür. Ancak, her şekilde yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesinin bir örneğinin gerekli takibatı ve tahsilâtı yapmak üzere ilgili kamu kuruluşlarına gönderilmesi zorunludur.
Konuyla ilgili iş ve işlemlerde yukarıda belirtilen esaslara uyulması, Genelgemizin ilinizdeki tüm Kaymakamlıklara, İl Özel İdaresine, Belediyelere, varsa Organize Sanayi Bölge Müdürlüklerine ve Serbest Bölge Müdürlüklerine duyurulması ve uygulama ile görevli personele imza karşılığında tebliğ edilmesinin sağlanması hususunda;
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Mustafa DEMİR
Bakan
DAĞITIM:
-81 İl Valiliğine